2 z 8
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić tradycyjny majonez? Przedstawiamy jego lżejsze zamienniki. Sprawdź, których produktów możesz użyć do potraw zamiast majonezu
Majonez o obniżonej zawartości tłuszczu
Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt, wypróbuj ten w niskotłuszczowej wersji. Smak takiego produktu nie będzie niczym się różnił, jednak konsystencja może być zdecydowanie rzadsza albo... gęściejsza. Dlaczego? Ponieważ w majonezach niskotłuszczowych jest mniejsza zawartość jajek, które nadają charakterystyczną kremową i gęstą konsystencję. Producent może jednak zagęścić go dzięki dodatkom do żywności, które nienaturalnie zmieniają jego konsystencję.
Wybierając produkt odtłuszczony, możesz zmniejszyć kaloryczność całego dania nawet o 500 kcal, ponieważ 100 g tradycyjnego majonezu to źródło ok. 750 kcal, a niskotłuszczowego – zaledwie 250 kcal.
Zobacz również
Akcja specjalna
NOWE
OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Laureaci prestiżowej akcji trafią na karty ekskluzywnej książki
NOWE
Akcja specjalna
NOWE
OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Laureaci prestiżowej akcji trafią na karty ekskluzywnej książki
NOWE